Barn med nyopdaget diabetes

Patienthistorie

Freja Jakobsen (FJ) på otte år indlægges på børneafdeling, da forældrene de sidste 2-3 uger har lagt mærke til, at FJ er blevet tiltagende træt. Hun er fx holdt op med at slå vejrmøller, hun er blevet tynd og spinkel at se på og klager indimellem over hovedpine. Forældrene undrer sig en aften ved godnat læsning over, at FJ skal tisse både før, under og efter læsning, og senere på natten hører de hende igen gå på toilettet.

I forbindelse med forskellige hyggearrangementer har forældrene bemærket, at FJ ikke spiser noget, men derimod drikker det ene glas vand efter det andet. Der er flere perioder, hvor hun er slap, har ondt i maven og virker syg, og hun har en enkelt gang kastet op. En tanke strejfer mor: ”Hvis man tisser og drikker meget kan det være diabetes”. Hun lufter tanken for sin mand, og de beslutter at bestille en tid hos lægen.

 

Pleje og behandling

Lægen har først en tid om fire dage og beder FJ komme fastende og med en urinprøve. Ventetiden er lang, og forældrenes tanker er tynget af spekulationer over, om det er diabetes eller bare blærebetændelse. Hos egen læge måles fasteblodsukker til 20 mmol, og der findes både glukose og ketoner i urinprøven. Lægen orienterer familien om, at en akut indlæggelse på børneafdeling er nødvendig, for at FJ kan blive udredt for diabetes mellitus. Forældrene er chokerede over denne meddelelse, og FJ spørger nervøst, om hun skal dø!

FJ modtages i børnemodtagelsen af en sygeplejerske og en læge, der ser en træt og tynd pige. FJ bliver vejet og målt, og der konstateres et vægttab på 3 kg. FJ vil gerne op i sengen med det samme. Hun er bleg, har indfaldne øjne og tørre læber, og respirationsfrekvensen er 24/min. Der måles blodsukker på 29 mmol og blodketoner på 4 mmol. Desuden måles der et BT på 120/65 mmHg og en puls på 130/min. Temperaturen måles til 37,5 ºC.

Lægen orienterer FJ, mor og far om, at FJ har fået diabetes mellitus og derfor skal have taget en række blodprøver. De skal forvente at være indlagt i en uges tid, da der er meget, de skal lære. Forældrene er meget chokerede og hører derfor ikke alt, hvad lægen fortæller.'

 

Lis Petersen, sygeplejerske på medicinsk børneafdeling, Odense Universitetshospital

Freja

Spørgsmål

Hvilke observationer, målinger og symptomer kan der være på dehydrering?

 

Hvordan er sammenhængen mellem stort væskeindtag og -tab og nydiagnosticeret diabetes mellitus?

 

Hvad er principperne for familiecentreret sygepleje i relation til casen?

 

Hvorledes kan sygeplejersken imødekomme FJ og hendes familie i deres aktuelle situation?